Pavol Paška odovzdá ceny za rozvoj kultúry a humanitného vzdelávania

23.10.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) – Cenu predsedu Národnej rady SR za rozvoj kultúry a humanitného vzdelávania tento rok získajú profesorka operného spevu Eva Blahová, akademický maliar Dušan Kállay, hudobný skladateľ a dirigent Zdeněk Macháček, divadelný režisér Peter Mikulík, filmový a televízny režisér Stanislav Párnický a literárny kritik Vladimír Petrík. Odovzdá im ju dnes večer predseda parlamentu Pavol Paška.

Blahovú ocení za výnimočný prínos v oblasti hudobnej pedagogiky, Kállaya za výnimočný prínos v oblasti výtvarného umenia a knižnej ilustrácie, Macháčka za výnimočný prínos v oblasti hudby, Mikulíka za výnimočný prínos v oblasti dramatického umenia, Párnického za výnimočný prínos v oblasti kinematografie a Petríka za výnimočný prínos v oblasti literárnej kritiky.

Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutoční dnes o 19.30 h. v historickej budove Národnej rady SR na Župnom námestí v Bratislave. Laureáti si odnesú ceny, ktorých autorom je sklársky umelec Palo Macho. Cena predsedu Národnej rady SR za rozvoj kultúry a humanitného vzdelávania sa udeľuje od roku 2007. Jej prvými držiteľmi boli prof. Jozef Ciller, prof. Jozef Jankovič, akademický sochár, prof. PhDr. Ján Komorovský, CSc., Albert Marenčin, Ilja Zeljenka a prof. PhDr. Milan Zigo.

Ceny predsedu Národnej rady SR za rozvoj kultúry a humanitného vzdelávania udeľuje šéf parlamentu na návrh komisie, ktorá je zložená tak, aby pokrývala tie oblasti kultúry a humanitného vzdelávania, za ktoré sa spomínaná cena udeľuje.
 

Vyberte región